h

Politiek alleen vandaag een spelletje

4 februari 2006

Politiek alleen vandaag een spelletje

Onder het motto 'Vier jaar lang Schiedam besturen, een potje monopoly of een serieuze zaak?" speelt de SP zaterdagmiddag een spelletje op het Stadserf. Voorbijgangers krijgen de kans op een speciaal ontworpen Schiedams monopoly-bord van vier bij vier meter te proberen hoe het is om de stad te besturen. Op het speelbord zijn niet alleen Schiedamse straten terug te vinden, maar ook dingen als de afvalstoffenheffing, zwembad Groenoord, de kabel en winkelcentrum de Ketel.

Een fragment van het Schiedamse monopolyspel

Aan de start krijgen de spelers de vraag mee of ze dit beleid hadden verwacht toen ze vier jaar geleden gingen stemmen. De rol van gevangenis wordt vervuld door de bajesboten, het vrij parkeren is vervangen door betaald parkeren en werklozen krijgen de opdracht direct naar Schiewerk te gaan. De vier stations kregen ook Schiedamse namen. Station Nieuwland, station Centrum, "metrostation" en het nog te bouwen station Kethel zijn op het levensgrote bord terug te vinden.

SP-voorzitter Ilse Vlasveld: "Met het spel laten we niet alleen zien welk belachelijk beleid het college heeft gevoerd de afgelopen vier jaar, maar ook hoe moeilijk het is om de stad te besturen. Moet je de reserves van de ONS wel leeghalen, als dat als consequentie heeft dat de kabel verkocht moet worden? Kun je de Monopole verkopen aan een gokhal, moeten de gemeentelijke belastingen omhoog, moet je een flat bouwen in Sveaparken. Kortom: het besturen van de stad is geen spelletje, maar een serieuze zaak."

"Het mooie is dat je met dit spel, net als in het echt, na een ronde van vier jaar weer mag kiezen. Ik hoop dat mensen goed nadenken en de voor- en nadelen van bepaalde beslissingen tegen elkaar afwegen, voor ze gaan stemmen. Ze moeten hun keuze in ieder geval niet afhankelijk maken van een stel dobbelstenen," aldus Vlasveld.

U bent hier