h

Europa-debat D66-SP

13 mei 2014

Europa-debat D66-SP

Op maandag 19 mei organiseren D66 en de SP in muziekcafé Van der Wal aan de Grote Markt van 20 tot 22.15 uur een verkiezingsdebat over Europa.

D66-kandidaat Paul Breibarth en SP-kandidaat Alexander van Steenderen discussiëren met elkaar over de vraag: meer of minder Europa. Gesprekleider is Ed Gloudi, oud-fractievoorzitter van GroenLinks in de Schiedamse gemeenteraad.

D66

De komende Europese verkiezingen staat één vraag centraal. Willen we uit de Europese Unie of gaan we vooruit? D66 kiest voor het laatste. Europa is van groot belang voor de Nederlandse economie en voor onze vrede en veiligheid. Een sterk Europa betekent voor D66 een transparant Europa, waar duidelijk is welke keuzes worden gemaakt. En het is een veilig Europa, waar u kunt zijn wie u wilt zijn en waar ieders grondrechten worden gerespecteerd. Europa is bovendien dichterbij dan u wellicht denkt. Paul Breitbarth: “Als Statenlid in Zuid-Holland zie ik met eigen ogen hoe hecht de band tussen Europa en haar regio’s is geworden. Regels en afspraken worden op Europees niveau bedacht maar regionaal uitgevoerd. Europese investeringen in kennis en innovatie zijn voor de regionale economie te belangrijk om niet optimaal te benutten. Ik wil de samenwerking tussen Europa en haar regio’s verbeteren. Dat is goed voor Europa, maar vooral beter voor Nederland. Samen staan wij op het wereldtoneel namelijk veel sterker, dan elk apart.”

SP

Het grootste deel van de Nederlandse bevolking is voor Europese samenwerking, maar vindt tegelijkertijd dat er teveel macht aan de Europese Unie is overgedragen. Ook de SP vindt Europese samenwerking belangrijk, maar niet als dat betekent dat onze democratie en welvaartsstaat erdoor wordt afgebroken. Alexander van Steenderen: "Ik heb de afgelopen zeven jaar in de Tweede Kamer kunnen zien hoe de invloed van de Tweede Kamer door de eurocrisis is uitgehold. Bezuinigingen werden opgelegd. Europa ging zich bemoeien met onze pensioenen, woningmarkt en zorg, terwijl dat niet nodig is voor succesvolle grensoverschrijdende samenwerking. Nederlanders zien hun nationale parlementen en regeringen toch als hun primaire vertegenwoordigers. Niet het grootschalige ondoorzichtige Brussel waar 12.000 lobyisten van multinationals zorgen dat hun belangen en niet die van de burger worden gediend. " De SP staat voor een Europa waar burgers en niet de multinationals het voor het zeggen hebben. Gelijkwaardige samenwerking tussen landen en niet opgaan in een Verenigde Staten van Europa.

Graag nodigen we vertegenwoordigers van de regionale en lokale pers uit om bij het debat aanwezig te zijn. Voor vragen of nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Hans Bautz, D66: 06 51311213
Theo Wijmans, SP: 06 16009952

U bent hier